Witam! Czy mogę prosić o pomoc z tym zadaniem?
Obciążona probówka pływa w pozycji pionowej częściowo zanurzona w wodzie.
Po dodatkowym zanurzeniu o delta x i zwolnieniu, probówka wykonuje drgania. Masa probówki m = 62 g, jej przekrój S = 2 cm2. Gęstość wody ro = 1000 kg/m3.
a) Wykaż, że drgania probówki są harmoniczne.
b) Oblicz okres drgań
Drgania i fale - zbiór zadań Zamkor
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 9
- Rejestracja: 17 lut 2021, 11:24
- Podziękowania: 8 razy
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Drgania i fale - zbiór zadań Zamkor
a) wyraź dodatkową siłę wyporu jako funkcję zanurzenia ~x
b) zastosuj gotowy wzór na okres drgań harmonicznych\( T = 2\pi\sqrt{\frac{m}{k}}\)
b) zastosuj gotowy wzór na okres drgań harmonicznych\( T = 2\pi\sqrt{\frac{m}{k}}\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl