Elektronika filtry RLC

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pitrosin
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 19 lut 2021, 08:46
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Elektronika filtry RLC

Post autor: Pitrosin »

Witam,
mam problem z odnalezieniem poprawnych odpowiedzi do pytania z filtrów.
Każda odpowiedź może być prawdą lub fałszywą

Zbudowano filtry drabinkowe RLC typu T o następujących parametrach:
pierwszy - dolnoprzepustowy o częstotliwości granicznej f1=800MHz, Ro=2kOhm,
drugi - górnoprzepustowy o częstotliwości granicznej f2=300MHz, Ro=4kOhm.
połączono je jeden za drugim.

A Otrzymano filtr pasmowozaporowy wycinający częstotliwości między 300 i 800 MHz.
B Tłumienie poza pasmem przenoszenia jest równe -60 dB/dekadę.
C Otrzymany filtr nie będzie pracował prawidłowo, ze względu na brak dopasowania.
D Połączenie dwóch dopasowanych filtrów spowoduje zmianę ich częstotliwości granicznych.
AlbertSubiekt
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 lut 2022, 13:37

Re: Elektronika filtry RLC

Post autor: AlbertSubiekt »

Szkoda ze nie ma odpowiedzi :D
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Elektronika filtry RLC

Post autor: korki_fizyka »

Zapytaj na elektroda.pl ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ