Witam, jest ktoś w stanie mi pomóc z tymi zadaniami? Z góry dzięki!
Pozdro y'all!
1)Natężenie prądu dostarczanego do klimatyzatora wynosi 4 A . Jest on zasilany przez drut o średnicy 2,588 mm. Gęstość ładunku wynosi n = 8,48 ⋅ 1028 elektronów /m3. Oblicz
a. gęstość prądu;
b. prędkość dryfu.
2)Akumulator samochodowy o SEM równej 12V i oporze wewnętrznym 0,05 Ω ładowany jest prądem 60A.
a. Jaka jest różnica potencjałów na jego zaciskach?
b. Jak szybko ulega rozproszeniu energia cieplna w akumulatorze?
c. Jak szybko energia elektryczna przekształca się w energię chemiczną?
3)Toster o mocy 1800W, głośnik o mocy 1400W i lampę 75 W podłączono do wspólnego gniazdka będącego w obwodzie o napięciu 230 V i zabezpieczonego bezpiecznikiem 15 A . (trzy urządzenia są równolegle podłączone do tego samego gniazdka).
a. Prąd o jakim natężeniu płynie przez każde z urządzeń?
b. Czy takie podłączenie urządzeń spowoduje wybicie (zadziałanie) bezpiecznika 15 A ?
Natężenie prądu..
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Natężenie prądu..
Przez toster płynie prąd \(i_1= \frac{1800W}{230V}\approx 7,8A \)__uniqueX pisze: ↑02 sty 2021, 14:18 Witam, jest ktoś w stanie mi pomóc z tymi zadaniami? Z góry dzięki!
Pozdro y'all!
3)Toster o mocy 1800W, głośnik o mocy 1400W i lampę 75 W podłączono do wspólnego gniazdka będącego w obwodzie o napięciu 230 V i zabezpieczonego bezpiecznikiem 15 A . (trzy urządzenia są równolegle podłączone do tego samego gniazdka).
a. Prąd o jakim natężeniu płynie przez każde z urządzeń?
b. Czy takie podłączenie urządzeń spowoduje wybicie (zadziałanie) bezpiecznika 15 A ?
Przez głośnik płynie prąd \(i_2= \frac{1400W}{230V}\approx 6,1A \)
Przez lampę płynie prąd \(i_3= \frac{75W}{230V}\approx 0,3A \)
Przez bezpiecznik płynie prąd \(i=i_1+i_2+i_3\approx 14,2A<15A\), więc bezpiecznik nie zareaguje.
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Natężenie prądu..
a. gęstość prądu \(j= \frac{i}{S} \)__uniqueX pisze: ↑02 sty 2021, 14:18 Witam, jest ktoś w stanie mi pomóc z tymi zadaniami? Z góry dzięki!
Pozdro y'all!
1)Natężenie prądu dostarczanego do klimatyzatora wynosi 4 A . Jest on zasilany przez drut o średnicy 2,588 mm. Gęstość ładunku wynosi n = 8,48 ⋅ 1028 elektronów /m3. Oblicz
a. gęstość prądu;
b. prędkość dryfu.
\[S= \frac{\pi d^2}{4}=5,26mm^2,\,\, 1m^2=(1m)^2=(1000mm)^2=10^6 mm^2 \So 1mm^2=10^{-6}m^2\\
j= \frac{4A}{2,56\cdot 10^{-6} m^2}=0,76\cdot 10^6 \frac{A}{m^2} \]
b. prędkość dryfu policzymy z zależności \(i=nqvS \So v= \frac{i}{nqS}= \frac{jS}{nqS}= \frac{j}{nq} \), gdzie q jest ładunkiem elektronu - podstaw i policz samodzielnie.
-
- Fachowiec
- Posty: 1614
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 421 razy
Re: Natężenie prądu..
Zadanie 2
a)
\( \Delta V = U = \mathcal{E} + R\cdot i = ...\)
b)
\( P = i\cdot U \) szybkość dostarczania energii przez ładunki.
\( U = i(\mathcal{E} - i\cdot R) = i\cdot \mathcal{E} - i^2\cdot R \)
\( P = i^2\cdot R = ...\) szybkość rozpraszania energii cieplnej.
c)
\( P' = i \cdot \mathcal{E} =...\) szybkość zmiany na energię chemiczną.
a)
\( \Delta V = U = \mathcal{E} + R\cdot i = ...\)
b)
\( P = i\cdot U \) szybkość dostarczania energii przez ładunki.
\( U = i(\mathcal{E} - i\cdot R) = i\cdot \mathcal{E} - i^2\cdot R \)
\( P = i^2\cdot R = ...\) szybkość rozpraszania energii cieplnej.
c)
\( P' = i \cdot \mathcal{E} =...\) szybkość zmiany na energię chemiczną.