Znajdź wszystkie liczby naturalne k

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
mining4321
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 10
Rejestracja: 20 gru 2020, 16:28
Podziękowania: 2 razy

Znajdź wszystkie liczby naturalne k

Post autor: mining4321 »

Znajdź wszystkie liczby naturalne \(k\), dla których \(2^k+ 1472\) jest kwadratem liczby naturalnej.

Z góry dziękuję za pomoc.
Ostatnio zmieniony 20 gru 2020, 22:15 przez Jerry, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: "matematyka" w [tex] [/tex]
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Znajdź wszystkie liczby naturalne k

Post autor: kerajs »

Ewidentnie kwadratem jest liczba parzysta, więc:
\(2k+1472=4n^2\\
k=2n^2-736\)

Wstawiając za n wszystkie liczby naturalne, począwszy od 20, dostaniesz wszystkie liczby k.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1947 razy

Re: Znajdź wszystkie liczby naturalne k

Post autor: Jerry »

Brak kodu wprowadził kerajsa w błąd :!:
Ponieważ
\(2^k+ 1472=2^6(2^{k-6}+23)\)
to wystarczy, aby kwadratem była
\(2^{k-6}+23\)
i jest dla \(k=7\) - wg mnie jedynie...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ