Prawo arcusa sinusa

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
takamatematyka
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 47
Rejestracja: 23 maja 2016, 10:47
Podziękowania: 22 razy
Płeć:

Prawo arcusa sinusa

Post autor: takamatematyka »

Udowodnij prawo arcusa sinusa:
Dla każdego ustalonego \(y \in (0,1)\) prawdopodobieństwo, że frakcja \(\frac{k}{n}\) czasu spędzonego na dodatniej stronie osi liczbowej będzie mniejsza od y zmierza, przy \(n \rightarrow \infty\), do wartości \(\int_0^{y}\frac{1}{\pi \sqrt{x(1-x)}}dx=\frac{2}{\pi}arcsin\sqrt{y}\)


Proszę o pomoc
ODPOWIEDZ