Funkcja różniczkowalna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 21 mar 2018, 20:39
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Funkcja różniczkowalna
Bezpośrednio korzystając z definicji wykazać, że funkcja \(g(x) = \left | tgx \right |, x\in \mathbb{R}\) nie jest różniczkowalna w punkcie \(x_{0} = 0\)
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Funkcja różniczkowalna
\( \Lim_{h\to 0^+} \frac{|\tg(0+h)|-|\tg 0|}{h} =\Lim_{h\to 0^+} \frac{\tg h}{h} =1\)
\( \Lim_{h\to 0^-} \frac{|\tg(0+h)|-|\tg 0|}{h} =\Lim_{h\to 0^-} \frac{-\tg h}{h} =-1\)
\(-1 \neq 1\) wniosek: f nie jest różniczkowalna w 0
\( \Lim_{h\to 0^-} \frac{|\tg(0+h)|-|\tg 0|}{h} =\Lim_{h\to 0^-} \frac{-\tg h}{h} =-1\)
\(-1 \neq 1\) wniosek: f nie jest różniczkowalna w 0
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 19
- Rejestracja: 21 mar 2018, 20:39
- Podziękowania: 11 razy
- Płeć:
Re: Funkcja różniczkowalna
Czy mogę prosić o wyjaśnienie skąd wziął się wynik 1 i -1? bo przecież tg0 = 0
-
- Guru
- Posty: 17552
- Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękowania: 41 razy
- Otrzymane podziękowania: 7436 razy
- Płeć:
Re: Funkcja różniczkowalna
Rzeczywiście \(\tg 0 =0 \) ale \( \frac{tg 0}{0} \to 1\)ketnasar77 pisze: ↑18 cze 2020, 13:30 Czy mogę prosić o wyjaśnienie skąd wziął się wynik 1 i -1? bo przecież tg0 = 0