Dane są odcinki AB oraz CD, gdzie A(3,1), B(1,3), C(6,3), D(3,6). Wyznacz taką jednokładność, by Jednokładność o środku O i skali
s(AB) = CD
Wytłumaczy ktoś jak to zrobić? wiem że trzeba policzyć długości wektora
Jednokładność
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Jednokładność
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
- Jerry
- Expert
- Posty: 3543
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1948 razy
Re: Jednokładność
\(\vec{AB}=[-2,2]\)
\(\vec{CD}=[-3,3]=\frac{3}{2}\vec{AB}\) , zatem \(s_1=\frac{3}{2}\) i \(O_1\) takie, że \(\vec{O_1C}=\frac{3}{2}\vec{O_1A}\), z równości wektorów...
lub
\(\vec{DC}=[3,-3]=-\frac{3}{2}\vec{AB}\) , zatem \(s_2=-\frac{3}{2}\) i \(O_2\) takie, że \(\vec{O_2D}=-\frac{3}{2}\vec{O_2A}\), z równości wektorów...
Pozdrawiam
[edited] poprawka
\(\vec{CD}=[-3,3]=\frac{3}{2}\vec{AB}\) , zatem \(s_1=\frac{3}{2}\) i \(O_1\) takie, że \(\vec{O_1C}=\frac{3}{2}\vec{O_1A}\), z równości wektorów...
lub
\(\vec{DC}=[3,-3]=-\frac{3}{2}\vec{AB}\) , zatem \(s_2=-\frac{3}{2}\) i \(O_2\) takie, że \(\vec{O_2D}=-\frac{3}{2}\vec{O_2A}\), z równości wektorów...
Pozdrawiam
[edited] poprawka
-
- Często tu bywam
- Posty: 243
- Rejestracja: 04 gru 2019, 17:54
- Podziękowania: 132 razy
- Otrzymane podziękowania: 1 raz
- Płeć:
Re: Jednokładność
ta 2 możliwość wynika z tego że wektor może być skierowany z stronę punktu C lub D ?
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Jednokładność
są dwie możliwości, bo obrazem punktu A może być punkt D (i obrazem B - C i wtedy skala będzie ujemna) lub obrazem puntu A może być punkt C (i obrazem B - D - wtedy skala jest dodatnia)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę