stoły
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Rozkręcam się
- Posty: 34
- Rejestracja: 26 kwie 2019, 18:17
- Podziękowania: 13 razy
- Płeć:
stoły
Czterdzieści osób usadzono w sposób losowy przy czterech dziesięcioosobowych okrągłych stołach. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na tym, że trzy ustalone wcześniej osoby siedzą na trzech sąsiednich miejscach.
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
\(\overline{\overline{\Omega}}=40!\\\)
stół dla tych trzech osób wybieramy na 4 sposoby
trzy kolejne miejsca przy stole możemy wybrać na 10 sposobów
wybrane osoby możemy posadzić na tych miejscach na 3! sposoby
reszta osób siada na 37! sposobów
\(\overline{\overline{A}}=4\cdot 10\cdot 3!\cdot 37!\\
P(A)=\frac{4\cdot 10\cdot 3!\cdot 37!}{40!}\)
stół dla tych trzech osób wybieramy na 4 sposoby
trzy kolejne miejsca przy stole możemy wybrać na 10 sposobów
wybrane osoby możemy posadzić na tych miejscach na 3! sposoby
reszta osób siada na 37! sposobów
\(\overline{\overline{A}}=4\cdot 10\cdot 3!\cdot 37!\\
P(A)=\frac{4\cdot 10\cdot 3!\cdot 37!}{40!}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę