Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
emka_dk
Rozkręcam się
Posty: 48 Rejestracja: 16 lis 2009, 18:21
Post
autor: emka_dk » 14 mar 2010, 18:58
ze zbioru liczb 1 2 4 5 7 losujemy dwie liczby. Prawdopodobieństwo tego, że obie wylosowane będą dodatnie wynosi
irena
Guru
Posty: 22300 Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:
Post
autor: irena » 14 mar 2010, 21:07
emka_dk pisze: ze zbioru liczb 1 2 4 5 7 losujemy dwie liczby. Prawdopodobieństwo tego, że obie wylosowane będą dodatnie wynosi
Sprawdź treść zadania- dodatnie, czy parzyste, jak jest w nazwie postu?
emka_dk
Rozkręcam się
Posty: 48 Rejestracja: 16 lis 2009, 18:21
Post
autor: emka_dk » 14 mar 2010, 22:13
parzyste, przepraszam
irena
Guru
Posty: 22300 Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:
Post
autor: irena » 15 mar 2010, 08:12
Jest tylko jedna para liczb parzystych- para (2,4)
Wszystkich możliwych do wylosowania par jest \(\frac{5\cdot4}{2}=10\) (dzielę przez 2, bo kolejność losowania jest nieistotna)
\(P(A)=\frac{1}{ {5 \choose 2} }=\frac{1}{10}\)