prawdopodobieństwo
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
prawdopodobieństwo
W urnie jest dwa razy więcej kul białych niż czarnych. Losujemy z urny jednocześnie dwie kule. Prawdopodobieństwo tego, że będą to kule białe, jest równe 7/16. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że wylosujemy kule różnych kolorów.
-
- Guru
- Posty: 18457
- Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 9161 razy
2n-białych
n-czarnych
3n -razem
Omega-----zbiór podzbiorów dwuelementowych z 3n elementów
Moc omegi=(3n po 2)=3n(3n-1)/2
A-wylosowano 2 białe
moc A=(2n po 2) =2n(2n-1)/2
P(A) =[2n(2n-1)]/[3n(3n-1)] = 7/16 Po skróceniu równanie ma postać
[4n-2]/[9n-3] = 7/16 Mnożę na krzyż i obliczam n
n=11-----liczba czarnych
22-------liczba białych
33-------liczba wszystkich kul
B zdarzenie,że wylosowano kule różnych kolorów
Moc omegi = (33 po 2) =528
Moc B= 22*11 =242
P(B)=242/528 = 11/24
n-czarnych
3n -razem
Omega-----zbiór podzbiorów dwuelementowych z 3n elementów
Moc omegi=(3n po 2)=3n(3n-1)/2
A-wylosowano 2 białe
moc A=(2n po 2) =2n(2n-1)/2
P(A) =[2n(2n-1)]/[3n(3n-1)] = 7/16 Po skróceniu równanie ma postać
[4n-2]/[9n-3] = 7/16 Mnożę na krzyż i obliczam n
n=11-----liczba czarnych
22-------liczba białych
33-------liczba wszystkich kul
B zdarzenie,że wylosowano kule różnych kolorów
Moc omegi = (33 po 2) =528
Moc B= 22*11 =242
P(B)=242/528 = 11/24
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.