Droga i czas

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Five Yards Return
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 15 sty 2017, 16:04

Droga i czas

Post autor: Five Yards Return »

Dwie miejscowości są odległe od siebie o 60 km. Rowerzystę, jadącego ze średnią prędkością 15 km/h z jednej miejscowości do drugiej, chciał dogonić na trasie motocyklista, który wyjechał po nim dwie godziny później. Z jaką prędkością powinien jechać motocyklista?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

v - najmniejsza prędkość motocykla (przy której dogania rowerzystę wjeżdżającego do docelowej miejscowości)

\(v= \frac{60}{ \frac{60}{15}-2 }=30 \ \frac{km}{h}\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6271
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Post autor: korki_fizyka »

Rowerzysta dotrze do drugiej miejscowości po czasie \(t = \frac{60}{15} = 4 \ h\), a w momencie wyruszenia w pogoń motocyklisty przebędzie już 30 km i pozostałą część drogi pokona w ciągu 2 godzin.
Należy rozwiązać układ r-ń: \(x_1(t) = 15(t+2), x_2(t) = vt\), uwzględniając powyższy warunek.

Odp. Motocyklista musi jechać z szybkością co najmniej 30 km/h.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ