zadanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatek03
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 18 sty 2017, 18:47

zadanie

Post autor: kwiatek03 »

Przed wyjazdem nad morze pani Kowalska kupiła swoim córkom piłki plażowe. Piłka Ali miała objętość 2304 pi cm3, a objętość piłki Oli wynosiła 972 pi cm3. Która piłka miała większą średnicę i o ile większą?
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Post autor: kerajs »

\(V_{kuli}= \frac{4}{3} \pi r^3 = \frac{1}{6} \pi d^3\\
d_1=24cm\\
d_2=18cm\)
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: zadanie

Post autor: korki_fizyka »

kwiatek03 pisze: Która piłka miała większą średnicę i o ile większą?
promień to połowa średnicy, poszukaj wzoru na objętość kuli a nawet gdybyś go nie znalazł, to patrząc na jednostki łatwo odgadniesz, że \(V \approx r^3 więc r \approx \sqrt[3]{V}\)
odp. większa o 6 cm
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ