rachunek

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kaja222
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 44
Rejestracja: 04 mar 2017, 19:56
Podziękowania: 21 razy
Płeć:

rachunek

Post autor: kaja222 »

W worku do gry w scrabble mamy 9 klocków z literami : A B C D E F G H J Jakie jest prawdopodobieństwo wyborów co najmniej samogłoski wybierając 2 klocki
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Post autor: eresh »

A - wybrano co najmniej jedną samogłoskę
A' - wybrano same spółgłoski

\(P(A)=1-P(A')=1-\frac{7\cdot 6}{9\cdot 8}=1-\frac{7}{12}=\frac{5}{12}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ