Blok o masie m=0.6kg zeslizguje się z idealnie gladkiej równi pochylej o dlugości 6m i kacie nachylenia 30 stopni, a następnie zaczyna się poruszać po poziomej plaszczyźnie, gdzie wspolczynnik tarcia uk=0,5.
1. Ile wynosi prędkość bloku na końcu równi?
2. Ile wynosi prędkość po przebyciu 1m na poziomej powierzchni?
3. Jaką odleglosc przebędzie blok po poziomej plaszczyznie do chwili zatrzymania?
Blok zeslizgujacy sie z gladkiej rowni pochylej
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Zadanie elementarne na poziomie gimnazjum:
1. \(E_p = E_k\) , \(h = Lsin \alpha\)
2. rozwiąż układ r-ń: \(v = v_o - at\), \(s = v_ot - \frac{at^2}{2}\) podstawiając \(a =\mu g\)
3. rozwiąż układ r-ń: \(s = v_ot - \frac{at^2}{2}\), \(0 = v_o -at\)
1. \(E_p = E_k\) , \(h = Lsin \alpha\)
2. rozwiąż układ r-ń: \(v = v_o - at\), \(s = v_ot - \frac{at^2}{2}\) podstawiając \(a =\mu g\)
3. rozwiąż układ r-ń: \(s = v_ot - \frac{at^2}{2}\), \(0 = v_o -at\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
\(\sin 30= \frac{1}{2}\)
\(h=6* \frac{1}{2}=3\)
\(Ep=mgh\)
\(Ep=17658\)
\(Ep=Ek\)
\(Ek= \frac{mV^2}{2}\)
\(V= \sqrt{ \frac{2Ek}{m} }\)
\(V= \sqrt{ \frac{2*17658}{600} }\)
\(V=7.67 \frac{m}{s}\)
\(a=0.5*9.81=4.9\)
Podstawiam do pierwszego ukladu rownan i wychodzi
\(4.9t^2-15.34t+2=0\)
\(t1=14.67\)
\(t2=0.67\)
\(V=7.67-4.9*0,67=4,49\) <- to jest predkosc po przebyciu 1m?
podstawiam do drugiego rownania i wychodzi tak
\(t= \frac{7.67}{4.9}=1.57\)
\(s=7.67*1,57- \frac{4.9*1,57^2}{2} \approx 6m\)
Dobrze?
\(h=6* \frac{1}{2}=3\)
\(Ep=mgh\)
\(Ep=17658\)
\(Ep=Ek\)
\(Ek= \frac{mV^2}{2}\)
\(V= \sqrt{ \frac{2Ek}{m} }\)
\(V= \sqrt{ \frac{2*17658}{600} }\)
\(V=7.67 \frac{m}{s}\)
\(a=0.5*9.81=4.9\)
Podstawiam do pierwszego ukladu rownan i wychodzi
\(4.9t^2-15.34t+2=0\)
\(t1=14.67\)
\(t2=0.67\)
\(V=7.67-4.9*0,67=4,49\) <- to jest predkosc po przebyciu 1m?
podstawiam do drugiego rownania i wychodzi tak
\(t= \frac{7.67}{4.9}=1.57\)
\(s=7.67*1,57- \frac{4.9*1,57^2}{2} \approx 6m\)
Dobrze?
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Skądżeś wziął taką wartość
dejvidd93 pisze: \(Ep=17658\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl