Zadanie w zalaczniku

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
19xyzxyz19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 gru 2016, 20:06
Podziękowania: 1 raz

Zadanie w zalaczniku

Post autor: 19xyzxyz19 »

Zadanie w załączniku, proszę o pomoc
19xyzxyz19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 gru 2016, 20:06
Podziękowania: 1 raz

Post autor: 19xyzxyz19 »

Dla każdej liczby naturalnej dodatniej n liczba\(a=3^{n+2}+5*3^{n+3}+5^{n+2}+7*5^n\) jest wielokrotnością liczby
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

To nie jest pełna treść zadania.
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
19xyzxyz19
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 03 gru 2016, 20:06
Podziękowania: 1 raz

Post autor: 19xyzxyz19 »

Jest to pełna treść zadania, są jeszcze odpowiedzi
A.10
B.27
C.16
D.48
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

No to odpowiedź C:
\(a=3^{n+2}+5 \cdot 3^{n+3}+5^{n+2}+7 \cdot 5^n=9 \cdot 3^{n}+5 \cdot 27 \cdot 3^{n}+25 \cdot 5^{n}+7 \cdot 5^n=\\
144 \cdot 3^{n}+32 \cdot 5^{n}=16 \left( 9 \cdot 3^{n}+2 \cdot 5^{n}\right)\)
ODPOWIEDZ