mnożenie ułamków algebraicznych

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
polko13
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 30 sty 2013, 20:29
Podziękowania: 8 razy

mnożenie ułamków algebraicznych

Post autor: polko13 »

Wykonaj działania; podaj konieczne załozenia:

a) \(\frac{x^2-1}{x^2+x-6} \cdot \frac{x^2+7x+12}{x^2+x-2}\)
b) \(\frac{x^2+2x-3}{x^2-4} \cdot \frac{x^2+4x+4}{x^2+6x+9}\)
c) \(\frac{2x^2+5x-3}{3x^2+7x+4} \cdot \frac{9x^2+24+16}{4x^2-1}\)

Proszę o pomoc!
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: mnożenie ułamków algebraicznych

Post autor: eresh »

polko13 pisze:Wykonaj działania; podaj konieczne załozenia:

a) \(\frac{x^2-1}{x^2+x-6} \cdot \frac{x^2+7x+12}{x^2+x-2}\)

\(\frac{(x+1)(x-1)}{(x-2)(x+3)}\cdot\frac{(x+3)(x+4)}{(x-1)(x+2)}=\frac{(x+1)(x+4)}{x^2-4}\\
x\in\mathbb{R}\setminus\{2,-3,1,-2\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: mnożenie ułamków algebraicznych

Post autor: eresh »

polko13 pisze:Wykonaj działania; podaj konieczne załozenia:
b) \(\frac{x^2+2x-3}{x^2-4} \cdot \frac{x^2+4x+4}{x^2+6x+9}\)

\(\frac{(x-1)(x+3)}{(x-2)(x+2)}\cdot\frac{(x+2)^2}{(x+3)^2}=\frac{(x-1)(x+2)}{(x-2)(x+3)}\\
x\in\mathbb{R}\setminus\{2,-2,-3\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: mnożenie ułamków algebraicznych

Post autor: eresh »

polko13 pisze:Wykonaj działania; podaj konieczne załozenia:
c) \(\frac{2x^2+5x-3}{3x^2+7x+4} \cdot \frac{9x^2+24+16}{4x^2-1}\)

\(\frac{2(x-\frac{1}{2})(x+3)}{3(x+1)(x+\frac{4}{3})}\cdot\frac{9(x+\frac{4}{3})^2}{(2x-1)(2x+1)}=\frac{(2x-1)(x+3)}{(x+1)}\cdot\frac{3(x+\frac{4}{3})}{(2x-1)(2x+1)}=\frac{(x+3)(3x+4)}{(x+1)(2x+1)}\\
x\in\mathbb{R}\setminus\{-1,-\frac{4}{3},\frac{1}{2},-\frac{1}{2}\}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
wykladowca
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 09 sty 2024, 01:21
Płeć:

Re: mnożenie ułamków algebraicznych

Post autor: wykladowca »

Czy na obecnych maturach z matematyki występują działania na ułamkach algebraicznych?
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 376
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: mnożenie ułamków algebraicznych

Post autor: maria19 »

Ułamki tłukło się kiedyś przez 2 lata w szkole podstawowej więc dołożenie do tego wyrażeń algebraicznych jest po prostu ciut wyższym poziomem w szkole średniej, ale tylko ciut :wink:
ODPOWIEDZ