Braki? grupowanie wyrazów (woelomiany)

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamis715
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 kwie 2015, 14:27
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Braki? grupowanie wyrazów (woelomiany)

Post autor: kamis715 »

Witam,
Zauważyłem, że nagle mam straszne braki z grupowania wyrazów, mógłbym poprosić o jakieś zadanka na to?
Aktualnie przerabiam wielomiany i naszła mnie jakaś amnezja... mam takie zadanie: W (x)=x^3-mx+m-1
Widze, ze miejscem zerowym jest jedynka, wiec wpisuje ją przed nawias; (x-1)(x^2 (?)... i tu nie wiem co robić, prosze o pomoc i wyjaśnienie
Awatar użytkownika
denatlu
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1107
Rejestracja: 10 mar 2012, 12:35
Lokalizacja: Lublin
Podziękowania: 145 razy
Otrzymane podziękowania: 344 razy
Płeć:

Post autor: denatlu »

źle to robisz, bo chcesz wyłączyć wspólny czynnik przed nawias, mimo że nie znasz drugiej części wyrażenia, a ona wynika z równania wielomianu. Żeby poznać musisz podziałać na tym wielomianie, pogrupować go i wtedy pójdzie.
\(W(x)=(x^3-1)-m(x-1)=(x-1)(x^2+x+1)-m(x-1)= \ldots\)
gg: 4987844
Spoiler
.\begin{cases} x \\ y \\ z \end{cases} - układ równań
\frac{}{} - ułamek
\sqrt{} - pierwiastek
kamis715
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 kwie 2015, 14:27
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re:

Post autor: kamis715 »

denatlu pisze:źle to robisz, bo chcesz wyłączyć wspólny czynnik przed nawias, mimo że nie znasz drugiej części wyrażenia, a ona wynika z równania wielomianu. Żeby poznać musisz podziałać na tym wielomianie, pogrupować go i wtedy pójdzie.
\(W(x)=(x^3-1)=(x-1)(x^2+x+1)\ldots\)
Rozumiem, że to znajdę w tablicach maturalnych?
Bardzo dziękuję za odpowiedź.
kamis715
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 kwie 2015, 14:27
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kamis715 »

Przepraszam za skopiowanie całej wiadomości, piszę z telefonu. :(
miodzio1988
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1751
Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
Otrzymane podziękowania: 207 razy

Post autor: miodzio1988 »

Tak, wzor na roznice szescianow
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
kamis715
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 07 kwie 2015, 14:27
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Post autor: kamis715 »

Dziekuję jeszcze raz, juz teraz wszystko rozumiem. :D
ODPOWIEDZ