ciąg + procenty
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ciąg + procenty
Piotr zamierzam zaoszczędzić pieniądze na zaplanowany w sierpniu następnego roku urlop w Tatrach. W tym celu we wrześniu odłożył 10 zł i w każdym następnym miesiącu do lipca przyszłego roku włącznie chce odłożyć o 8 zł więcej niż w poprzednim miesiącu. Pobyt w górach kosztować będzie 700 zł, a rodzice obiecali dołożyć mu 50% zaoszczędzonej kwoty. oblicz ile pieniędzy zbierze Piotr.
- domino21
- Expert
- Posty: 3725
- Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1298 razy
- Płeć:
- Kontakt:
we wrześniu odłożył 10zł, w październiku 18 itd..
liczby te tworzą ciąg arytmetyczny, w którym:
\(\begin{cases} a_1=10 \\ r=8 \end{cases}\)
Piotr oszczędza przez 11 miesięcy, więc uzbiera:
\(S_n=\frac{2a_1+(n-1)r}{2}\cdot n
S_{11}=\frac{20+80}{2}\cdot 11=550\)
rodzice dołożą mu połowę z 550, czyli \(\frac{1}{2}\cdot 550=275\)
w sumie będzie miał: \(550+275=825\) zł
co spokojnie wystarczy mu na wycieczkę
liczby te tworzą ciąg arytmetyczny, w którym:
\(\begin{cases} a_1=10 \\ r=8 \end{cases}\)
Piotr oszczędza przez 11 miesięcy, więc uzbiera:
\(S_n=\frac{2a_1+(n-1)r}{2}\cdot n
S_{11}=\frac{20+80}{2}\cdot 11=550\)
rodzice dołożą mu połowę z 550, czyli \(\frac{1}{2}\cdot 550=275\)
w sumie będzie miał: \(550+275=825\) zł
co spokojnie wystarczy mu na wycieczkę