Rozkład Cauchy'ego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rozkład Cauchy'ego
Zmienna losowa \(X\) ma rozkład Cauchy'ego, tzn. rozkład z gęstością \(g(x)= \frac{1}{\pi} \frac{1}{1+x^2}\). Wyznaczyć rozkład zmiennej \(\frac{1}{X}\).
-
- Fachowiec
- Posty: 1751
- Rejestracja: 05 sie 2009, 13:08
- Otrzymane podziękowania: 207 razy
Re: Rozkład Cauchy'ego
przez dystrybuante sprobuj to zrobic.
W sprawie rozwiązania zadań proszę pisać na numer GG
6401380
6401380
Re: Rozkład Cauchy'ego
\(Y= \frac{1}{X}\)
\(P(Y \le t)=P( \frac{1}{X} \le t) = P(X \ge \frac{1}{t})\)
Czy ostatnia równość jest poprawna? t i X jest większe od zera?
\(P(Y \le t)=P( \frac{1}{X} \le t) = P(X \ge \frac{1}{t})\)
Czy ostatnia równość jest poprawna? t i X jest większe od zera?