prawdopodobieństwo

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kwiatki99
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 06 mar 2013, 22:48
Podziękowania: 18 razy
Płeć:

prawdopodobieństwo

Post autor: kwiatki99 »

ściany kostki sześciennej pomalowano 3 ścianki są czerwone(w środku) 2 niebieskie(z prawej strony) i 1 żółta(z lewej strony) .Ile wynosi prawdopodobieństwo wyrzucenia koloru
a)żółtego
b)niebieskiego
c)czerwonego
prosze napiszcie mi obliczenia tak jak się robi wszystko po kolei :(
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Wszystkich ścian jest 6.
żółta jest jedna z sześciu.
\(P(Z)=\frac{1}{6}\)
niebieskie są dwie z sześciu
\(P(N)=\frac{2}{6}=\frac{1}{3}\)
czerwone są trzy z sześciu
\(P(C)=\frac{3}{6}=\frac{1}{2}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ