C. geometryczny 1
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: C. geometryczny 1
1
\(q=\frac{a_{n+1}}{a_n}= \frac{-3 \cdot(-1)^{n+1}}{-3 \cdot(-1)^{n}}=-1\)
\(q=\frac{a_{n+1}}{a_n}= \frac{-3 \cdot(-1)^{n+1}}{-3 \cdot(-1)^{n}}=-1\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: C. geometryczny 1
2
\(a_n=2 \cdot ( \frac{1}{3} )^{n-1}
\frac{a_{n+1}}{a_n}= \frac{2 \cdot ( \frac{1}{3} )^{n}}{2 \cdot ( \frac{1}{3} )^{n-1}}= \frac{1}{3}=q=const\)
\(a_n=2 \cdot ( \frac{1}{3} )^{n-1}
\frac{a_{n+1}}{a_n}= \frac{2 \cdot ( \frac{1}{3} )^{n}}{2 \cdot ( \frac{1}{3} )^{n-1}}= \frac{1}{3}=q=const\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: C. geometryczny 1
3
\(a_3=aq^2=27
a_8=aq^7=- \frac{1}{9}
a_3q^5=a_8
27q^5=- \frac{1}{9}
3^3q^5=-3^{-2}
q^5= \frac{-3^{-2}}{3^3}=-3^{-5}
q=- \frac{1}{3}
aq^2=27
a \frac{1}{9} =27
a=3^3 \cdot 3^{2}=3^5\)
\(a_3=aq^2=27
a_8=aq^7=- \frac{1}{9}
a_3q^5=a_8
27q^5=- \frac{1}{9}
3^3q^5=-3^{-2}
q^5= \frac{-3^{-2}}{3^3}=-3^{-5}
q=- \frac{1}{3}
aq^2=27
a \frac{1}{9} =27
a=3^3 \cdot 3^{2}=3^5\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: C. geometryczny 1
4
\(x,y,18,54
18^2=54y
324=54y
y=6
6^2=18x
x=0.5\)
\(x,y,18,54
18^2=54y
324=54y
y=6
6^2=18x
x=0.5\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: C. geometryczny 1
5
\(1,x,y,z,256
a=1
x=q
y=q^2
z=q^3
256=q^4
2^8=q^4
q=4
x=4
y=16
z=64\)
\(1,x,y,z,256
a=1
x=q
y=q^2
z=q^3
256=q^4
2^8=q^4
q=4
x=4
y=16
z=64\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: C. geometryczny 1
6
\(a=5
q=10:5=2
aq^{n-1}=a_n=640
5 \cdot 2^{n-1}=640
2^{n-1}=128=2^7
n-1=7
n=8\)
\(a=5
q=10:5=2
aq^{n-1}=a_n=640
5 \cdot 2^{n-1}=640
2^{n-1}=128=2^7
n-1=7
n=8\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: C. geometryczny 1
7
\(a_1= \frac{1}{ \sqrt{3} }
a_2= 1
aq=a_2
1= \frac{1}{ \sqrt{3} } q
q= \sqrt{3}
S_6= \frac{a}{1-q}(1-q^6)
S_6= \frac{ \frac{1}{ \sqrt{3} } }{1- \sqrt{3} } (1- \sqrt{3} ^6)= \frac{-26}{ \sqrt{3}-3 }= \frac{13}{3 }( \sqrt{3}-3)\)
\(a_1= \frac{1}{ \sqrt{3} }
a_2= 1
aq=a_2
1= \frac{1}{ \sqrt{3} } q
q= \sqrt{3}
S_6= \frac{a}{1-q}(1-q^6)
S_6= \frac{ \frac{1}{ \sqrt{3} } }{1- \sqrt{3} } (1- \sqrt{3} ^6)= \frac{-26}{ \sqrt{3}-3 }= \frac{13}{3 }( \sqrt{3}-3)\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Re: C. geometryczny 1
nie rozumiem tej odpowiedzijosselyn pisze:2
\(a_n=2 \cdot ( \frac{1}{3} )^{n-1}
\frac{a_{n+1}}{a_n}= \frac{2 \cdot ( \frac{1}{3} )^{n}}{2 \cdot ( \frac{1}{3} )^{n-1}}= \frac{1}{3}=q=const\)
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: C. geometryczny 1
8
\(K=1000(1+ \frac{0.04}{4})^8=1082,86\)
\(K=1000(1+ \frac{0.04}{4})^8=1082,86\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
-
- Expert
- Posty: 4026
- Rejestracja: 01 kwie 2010, 15:35
- Lokalizacja: pod Lublinem - Niedrzwica
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 1914 razy
- Płeć:
Re: C. geometryczny 1
W ciagu geometrycznym stosunek 2 kolejnych wyrazów jest stałymarlena01 pisze:nie rozumiem tej odpowiedzijosselyn pisze:2
\(a_n=2 \cdot ( \frac{1}{3} )^{n-1}
\frac{a_{n+1}}{a_n}= \frac{2 \cdot ( \frac{1}{3} )^{n}}{2 \cdot ( \frac{1}{3} )^{n-1}}= \frac{1}{3}=q=const\)
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya
Otrzymałeś odpowiedź do umieszczonego zadania? Podziękuj autorowi za rozwiązanie!!
„Jeżeli chcecie nauczyć się pływać ,
To trzeba, żebyście weszli do wody.
Jeżeli zamierzacie nauczyć się rozwiązywania zadań,
to trzeba, żebyście je rozwiązywali”
George Polya