nierówności trygonometryczne

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
liptontee
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 7
Rejestracja: 13 lis 2009, 19:03

nierówności trygonometryczne

Post autor: liptontee »

1) ctgx ≤ ctg1
2) cos^2x ≥ 1

bardzo proszę o pomoc;)
jola
Expert
Expert
Posty: 5246
Rejestracja: 16 lut 2009, 23:02
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1967 razy
Płeć:

Post autor: jola »

\(ctg x\leq ctg \ 1\ \ \ \Rightarrow\ \ \ \ x\in (k\p\ ;\ 1+k\p\ )\ \ i\ \ \ k\in C\)


\(\cos^2x\geq 1 \ \ \ \Rightarrow\ \ \ 1-\cos^2x\leq 0\ \ \ \Rightarrow\ \ \sin^2x\leq 0\ \ \ \Rightarrow\ \ \sin^2x=0\ \ \ \Rightarrow\ \ \ sin x=0\ \ \ \Rightarrow\ \ \ x=k\p\ \ \ i\ \ \ k\in C\)
ODPOWIEDZ