dwa różne pierwiastki są dodatnie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

dwa różne pierwiastki są dodatnie

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Wyznacz wartosci parametru a, dla których równanie ma dwa różne pierwiastki dodatnie:

\(ax^2-(a+2)x+a+2=0\)

ustaliłam takie założenia, nie wiem czy dobrze:

\(\left\{\begin{array}{l} a\neq0\\ \Delta>0\\x_1x_2=\frac{a+2}{a}>0\\x_1+x_2=-(\frac{-a-2}{a})>0 \end{array}\)

i wyszło mi:

\(\left\{\begin{array}{l} a\neq0\\ a \in (-\frac{5}{3},\frac{1}{3})\\a\in (0,+\infty)\\a\in (0,+\infty) \end{array}\)

\(\Rightarrow\)

\(a\in(0,\frac{1}{3})\)

a powinno wyjść :

\(a\in(0,\frac{2}{3})\)

nie wiem co zrobiłam źle, proszę mi pomóc

dziekuję
Awatar użytkownika
domino21
Expert
Expert
Posty: 3725
Rejestracja: 27 mar 2009, 16:56
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 1298 razy
Płeć:
Kontakt:

Post autor: domino21 »

\(\Delta =(a+2)^2-4a(a+2)>0
-3a^2-4a+4>0
a\in(-2;\frac{2}{3})\)


\(x_1+x_2=\frac{a+2}{a}>0
a(a+2)>0
a\in(-\infty;-2)\cup (0;+\infty)\)


i teraz wyjdzie:
\(a\in(0;\frac{2}{3})\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

deltę źle policzyłam, dziekuję bardzo
ODPOWIEDZ