ciągi

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
justka
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 28
Rejestracja: 13 wrz 2009, 09:52

ciągi

Post autor: justka »

dany jest ciąg an=5n=3. Różnica tego ciągu jest rowna??
nikka1974
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 17 paź 2009, 17:25

Post autor: nikka1974 »

chyba coś nie tak z treścią zadania ;) może an=5n+3...
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Post autor: Galen »

Jeśli an = 5n - 3 ,to a1=5*1 -3=2, a2=5*2 - 3=7,a3=5*3-3=12...
r=5
Masz tu wielokrotności liczby 5 zmniejszone o 3.
Jeśli an=5n+3,to masz wielokrotności liczby 5 zwiększone o 3.
3,8,13,18,23,28,...różnica r=5
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ