Proszę o pomoc w zadaniach z fizyki.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kameleonr
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 05 lut 2012, 12:43
Płeć:

Proszę o pomoc w zadaniach z fizyki.

Post autor: kameleonr »

1. Sportowiec skacze z dziesięciometrowej wieży i po upływie t=3s zanurza się w wodzie. Pod jakim kątem skoczył sportowiec, jeśli wiadomo, że V=15km/h, g=10m/s^2.

1.Pod kątem 30* do poziomu i wypuszcza pocisk. Odległość w poziomie od punktu wyrzucenia pocisku do pktu jego spadku wynosi 500 m. Jak długo trwał lot pocisku i na jakiej wysokości nad ziemią został wypuszczony?
2. Ciało znajduje się na poziomej powierzchni która porusza się poziomo prostym ruchem harmonicznym z częstotliwością 3Hz. Współczynnik tarcia statycznego między ciałem a tą powierzchnią wynosi 0,2. Jak duża może być amplituda tego ruchu, aby ciało nie ślizgało się po powierzchni?
3. Kula o masie 2 kg leci z prędkością 5 m/s i uderza idealnie niesprężyście w nieruchomą kulę o masie 1kg. Oblicz ich prędkość po zderzeniu i jaka część energii kinetycznej zamieni się na ciepło.

Jakby ktoś byłby tak miły pokazać mi jak takie zadaNIA mmam rozwiazywać byloby fajnie..Niue mam w ogole pojęcia jak się do nich zabrać.. A egzamin trzeba zdać..
ODPOWIEDZ