Rozwiąż nierówności

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aguska9923
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 9
Rejestracja: 27 lis 2011, 23:46
Podziękowania: 6 razy

Rozwiąż nierówności

Post autor: aguska9923 »

a)
\((2-x)(2x+1)(2x-3)>0\)

b)
\((5+x)(x-4)(x+2) \le 0\)

c)
\((6+2x)(2x-8)(x+1) \ge 0\)

d)
\((3x+4)(4x-8)<0\)


Zapoznaj się z instrukcją LATEXu
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

a)
\((2-x)(2x+1)(2x-3)>0\\(x-2)(2x+1)(2x-3)<0\\x_1=2,\ \ x_2=-\frac{1}{2},\ \ x_3=\frac{3}{2}\\x\in(-\infty;\ -\frac{1}{2})\ \cup\ (\frac{3}{2};\ 2)\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

b)
\((5+x)(x-4)(x+2)\le0\\x_1=-5,\ \ x_2=4,\ \ x_3=-2\\x\in(-\infty;\ -5>\ \cup\ <-2;\ 4>\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

c)
\((6+2x)(2x-8)(x+1)\ge0\\x_1=-3,\ \ x_2=4,\ \ x_3=-1\\x\in<-3;\ -1>\ \cup\ <4;\ \infty)\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

d)
\((3x+4)(4x-8)<0\\x_1=-\frac{4}{3},\ \ x_2=2\\x\in(-\frac{4}{3};\ 2)\)
ODPOWIEDZ