Iloraz wielomianu

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bialkin
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 22 lut 2011, 15:03
Płeć:

Iloraz wielomianu

Post autor: bialkin »

Przedstaw wynik mnożenia \(\frac{6x^3}{3x+5} \cdot \frac{x^2-7x}{4-x}\)
Awatar użytkownika
alexx17
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2084
Rejestracja: 27 mar 2011, 21:34
Lokalizacja: Szczecin
Podziękowania: 38 razy
Otrzymane podziękowania: 937 razy
Płeć:

Post autor: alexx17 »

\(\frac{6x^3}{3x+5} \cdot \frac{x^2-7x}{4-x}=\frac{(6x^3)(x^2-7x)}{(3x+5)(4-x)}= \frac{6x^5-42x^4}{-3x^2+7x+20}\)

Z tym nic więcej się nie da zrobić
ODPOWIEDZ