suma

Teoria liczb, teoria grafów, indukcja
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
monpor7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 17 maja 2011, 12:21
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

suma

Post autor: monpor7 »

Rozważmy: \((\sum_{k=1}^{n}\frac{1}{k^3})n^2\)
a). Zbadaj \(S_n=0\)
b). zbadaj \(S_n=\theta\)
c). Udowodnij, że \(S_n=Ord(b_n)\) - znajdz \(b_n\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Post autor: radagast »

a) Jak zwykle - nigdy, bo to suma dodatnich składników

dalej nie umiem :( W dodatku nie znam tego oznaczenia \(Ord(b_n)\)
monpor7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 17 maja 2011, 12:21
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: monpor7 »

dziękuje w takim razie dalej czekam:) Może ktoś potrafi mi pomóc??
monpor7
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 17 maja 2011, 12:21
Podziękowania: 4 razy
Płeć:

Post autor: monpor7 »

nikt nie ma na to pomysłu ?:( bardzo proszę o pomoc
ODPOWIEDZ