Układ kongurencji

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kanodelo
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 145
Rejestracja: 09 cze 2011, 09:23
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 84 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Układ kongurencji

Post autor: Kanodelo »

Rozwiąz układ konkurencji \(\begin{cases} x=1(mod3) \\ x=3(mod5) \\ x=2(mod7) \end{cases}\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

\(\begin{cases}x=3a+1\ /\cdot(5\cdot7)\\x=5b+3\ /\cdot(3\cdot7)\\x=7c+2\ /\cdot(3\cdot5) \end{cases} \\ \begin{cases}35x=105a+35\\21x=105b+63\\15x=105c+30 \end{cases} \\ \begin{cases}35x=105a+35\\36x=105(b+c)+93 \end{cases} \\x=105(b+c-a)+58\\x\equiv58\ (mod\ 105)\)
Kanodelo
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 145
Rejestracja: 09 cze 2011, 09:23
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 84 razy
Otrzymane podziękowania: 6 razy
Płeć:

Post autor: Kanodelo »

Mam pytanie czemu tu mnożymy całość przez \(5*7\)
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Najmniejszą wspólną wielokrotnością liczb 3, 5 i 7 jest 105. chciałam doprowadzić do takiej postaci, w której można będzie ustalić, do jakiej liczby przystaje x.
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

Można też tak:
\(x\equiv1\ (mod\ 3)\\x=3a+1\\3a+1\equiv3\ (mod\ 5)\\3a\equiv2\ (mod\ 5)\\3a\equiv12\ (mod\ 5)\\a\equiv\ 4\ (mod\ 5)\\a=5b+4\\3a+1\equiv2(mod\ 7)\\3a\equiv1\ (mod\ 7)\\15b+12\equiv1\ (mod\ 7)\\15b\equiv-11\ (mod\ 7)\\15b\equiv3\ (mod\ 7)\\5b\equiv\ 1\ (mod\ 7)\\5b\equiv\ 15\ (mod\ 7)\\b\equiv\ 3\ (mod\ 7)\\b=7n+3\\a=35b+15+4\\a=35n+19\\x=105n+57+1\\x=105n+58\\x\equiv\ 58\ (mod\ 105)\)
ODPOWIEDZ