równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
moniska0162
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 mar 2009, 15:23

równania

Post autor: moniska0162 »

proszę o odpowiedzi
Wyznacz wartość parametru a tak , aby podana obok równania liczba była rozwiązaniem tego równania:
a) (3x+1)(x+1)- 3x(x-1)(x-a)= 4 0.5
b)(x+a)²-(x-a)² =40 2
c)(2x-a)(2x+a)-(2x+a)²=2 -1
d)(x-a)(x+a0-(x-a)²=8 4
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

(3x+1)(x+1)- 3x(x-1)(x-a)= 4
0.5
Podstawiasz za x liczbę 0.5
(3* 0.5+1)( 0.5+1)-3* 0.5( 0.5-1)( 0.5-a)=4
doprowadzasz do prostszej postaci i liczysz a
W pozostałych przykładach identycznie
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
moniska0162
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 64
Rejestracja: 06 mar 2009, 15:23

Post autor: moniska0162 »

dzięki wielkie
ODPOWIEDZ