oblicz

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
ktosek666
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 35
Rejestracja: 18 lut 2010, 11:32

oblicz

Post autor: ktosek666 »

log3 9-log1/2 8+2*log81 3
Awatar użytkownika
Lbubsazob
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1909
Rejestracja: 28 maja 2010, 08:51
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękowania: 40 razy
Otrzymane podziękowania: 898 razy
Płeć:

Post autor: Lbubsazob »

\(\log_39-\log_{\frac{1}{2}}8+2\log_{81}3=? \\
\log_39=x \Leftrightarrow 3^x=9 \ x=2 \\
\log_{\frac{1}{2}}8=x \Leftrightarrow (2^{-1})^x=8 \ x=-3 \\
2\log_{81}3=\log_{81}3^2=x \Leftrightarrow (9^2)^x=9 \ x= \frac{1}{2}\\
\\ \\
2-(-3)+ \frac{1}{2} =\fbox{5 \frac{1}{2}}\)
ODPOWIEDZ