Zadanie - obliczanie przeciwprostokatnej - tw. Pitagorasa

Figury płaskie i przestrzenne, układ współrzędnych.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
AdrianM
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 lut 2009, 18:07

Zadanie - obliczanie przeciwprostokatnej - tw. Pitagorasa

Post autor: AdrianM »

Witam, mam problem z pewym zadaniem, a mianowicie...

Oblicz obwód trójkata prostokatnego, którego jedna przyprostokatna ma długość 12 cm, a przeciwprostokątna jest o 8 cm dłuższa od drugiej przyprostokatnej.

Prosze o pomoc w rozwiązaniu. Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Post autor: anka »

a=12 - przyprostokątna
b-przyprostokątna
c=b+8-przeciwprostokątna
c^2=a^2+b^2
(b+8)^2=12^2+b^2
b^2+16b+64=144+b^2
16b=80
b=5
c=5+8=13
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
AdrianM
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 08 lut 2009, 18:07

Post autor: AdrianM »

Dzieki :d Jesteś wielka... teraz patrze, że to nie bylo wcale takie trudne :)
ODPOWIEDZ