Suma i iloczyn cyfr kodu czterocyfrowego.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Suma i iloczyn cyfr kodu czterocyfrowego.
Beata zapomniała czterocyfrowego PIN-u do swojego telefonu. Pamiętała tylko, że iloczyn cyfr PIN-u i suma tych cyfr były jednakowe oraz że największa cyfra stała na końcu. Jaka była ostatnia cyfra PIN-u.
-
- Fachowiec
- Posty: 2038
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 4 razy
- Otrzymane podziękowania: 489 razy
Re: Suma i iloczyn cyfr kodu czterocyfrowego.
Zadanie było już rozpatrywane na Forum:
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=82065
Zadanie pochodzi z KONKURSU MATEMATYCZNEGO AFIK z 23 Listopada 2016 r dla KLAS VI SZKOŁY PODSTAWOWEJ.
Cała trudność zadania polega na znalezieniu takiej czwórki liczb naturalnych , których suma jest równa ich iloczynowi.
Przykładowe konstrukcje dla \( n = 3,4,5,6, 7\) liczb przedstawiła Pani Irena: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=68699
https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=82065
Zadanie pochodzi z KONKURSU MATEMATYCZNEGO AFIK z 23 Listopada 2016 r dla KLAS VI SZKOŁY PODSTAWOWEJ.
Cała trudność zadania polega na znalezieniu takiej czwórki liczb naturalnych , których suma jest równa ich iloczynowi.
Przykładowe konstrukcje dla \( n = 3,4,5,6, 7\) liczb przedstawiła Pani Irena: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=68699