Pani Kowalska chce założyć lokatę w banku na 100 000 zł. Ma do wyboru dwie oferty.
1. lokata na 6 kwartałów na procent składany, oprocentowanie w każdym kwartale 4%, kwartalna kapitalizacja odsetek
2. lokata na 4 kwartały na procent składany, oprocentowanie kwartalne 6%, kwartalna kapitalizacja odsetek.
W obu ofertach trzeba uwzględnić 19-procentowy podatek od dochodów kapitałowych.
a) Która oferta jest korzystniejsza i o ile zł?
b)O ile kwartałów powinna być przedłużona korzystniejsza lokata, aby zysk P. Kowalskiej był równy co najmniej 30 000 zł?
Proszę o pomoc w zadaniu.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 14 lip 2024, 14:32
- Płeć:
-
- Fachowiec
- Posty: 1831
- Rejestracja: 01 sty 2021, 10:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 455 razy
Re: Proszę o pomoc w zadaniu.
Korzystamy ze wzoru na procent składany:
a)
\( K_{n} = K_{0}\left[1+ \left(1 - \ \ \frac{podatek}{100}\right) \cdot \frac{p}{100} \right ]^{n} \)
Mamy dwie oferty:
Oferta pierwsza
\( K_{6} = 100 000 \cdot \left[1+\left (1 -\frac{19}{100}\right)\cdot \frac{4}{100} \right]^{6} = \ \ ... \)
Oferta druga
\( K_{4} = 100 000 \cdot \left[1+\left (1 - \frac{19}{100}\right)\cdot \frac{6}{100} \right]^{4} = \ \ ... \)
Proszę obliczyć wartość kapitału dla tych ofert.
Odpowiedź: \( K_{6} = 121084.34 \ \ zł > K_{4} = 120903,65 \ \ zł.\)
Pierwsza oferta jest korzystniejsza o \( (121084,34 - 120903,65) \ \ zł.= \ \ ... \)
b)
Rozwiązujemy nierówność z niewiadomą \( n \in \nn \)
\( K_{6} = 100 000 \left[1+ \left (1 -\frac{19}{100}\right)\cdot \frac{4}{100} \right]^{n} \geq 130000 \)
Odpowiedź: co najmniej \( n = 9 \) kwartałów.
PS
O ile pamiętam zamieszczałem już sposób rozwiązania tego zadania na stronie: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=98681,
ale gdzieś się zapodział.
a)
\( K_{n} = K_{0}\left[1+ \left(1 - \ \ \frac{podatek}{100}\right) \cdot \frac{p}{100} \right ]^{n} \)
Mamy dwie oferty:
Oferta pierwsza
\( K_{6} = 100 000 \cdot \left[1+\left (1 -\frac{19}{100}\right)\cdot \frac{4}{100} \right]^{6} = \ \ ... \)
Oferta druga
\( K_{4} = 100 000 \cdot \left[1+\left (1 - \frac{19}{100}\right)\cdot \frac{6}{100} \right]^{4} = \ \ ... \)
Proszę obliczyć wartość kapitału dla tych ofert.
Odpowiedź: \( K_{6} = 121084.34 \ \ zł > K_{4} = 120903,65 \ \ zł.\)
Pierwsza oferta jest korzystniejsza o \( (121084,34 - 120903,65) \ \ zł.= \ \ ... \)
b)
Rozwiązujemy nierówność z niewiadomą \( n \in \nn \)
\( K_{6} = 100 000 \left[1+ \left (1 -\frac{19}{100}\right)\cdot \frac{4}{100} \right]^{n} \geq 130000 \)
Odpowiedź: co najmniej \( n = 9 \) kwartałów.
PS
O ile pamiętam zamieszczałem już sposób rozwiązania tego zadania na stronie: https://forum.zadania.info/viewtopic.php?t=98681,
ale gdzieś się zapodział.