Pole trójkata

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 173
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Pole trójkata

Post autor: inter »

Na rysunku \(ABC, DEF, GHI\) przedstawiono trzy przystające trójkąty równoramienne. \(DE\) przechodzi przez środki \(AC\) i \(BC\) (odpowiednio J i K), \(GH\) przechodzi przez \(DF\) i \(EF.\) Jeśli pole \(CJK = 24\), jakie jest pole zacieniowanego obszaru?
Załączniki
fi.JPG
fi.JPG (11.23 KiB) Przejrzano 409 razy
Ostatnio zmieniony 01 maja 2024, 14:53 przez inter, łącznie zmieniany 1 raz.
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 238
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Pole trójkata

Post autor: Tulio »

Może czegoś nie rozumiem, ale jeżeli \(P_{CJK}=24\) oraz wyraźnie wskazane jest, że trójkąt \(ABC\) jest podobny do trójkąta \(CJK\) w skali \(k=2\). To \(P_{ABC}=P_{GHI}=48\) i szukane pole to \(P=48-24=24\)
inter
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 173
Rejestracja: 01 cze 2016, 07:58
Podziękowania: 14 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Re: Pole trójkata

Post autor: inter »

Ale nie wiadomo czy GH przechodzi przez środki DF i EF
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 238
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Pole trójkata

Post autor: Tulio »

a przez co? Jeśli nie wiadomo to pole może być dowolnie mniejsze od \(48\), dwa przykłady:
004.png
004.png (32.94 KiB) Przejrzano 399 razy
005.png
005.png (32.24 KiB) Przejrzano 399 razy
Przyjmując w ogóle, że \(G\) i \(H\) są na wysokości odpowiednio \(A\) i \(B\), to \(P\in \left( 0,48\right) \)
ODPOWIEDZ