Twierdzenie kosinusów

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
waxon
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 22 kwie 2024, 01:54
Płeć:

Twierdzenie kosinusów

Post autor: waxon »

Cześć, mam problem z następującym zadaniem.

W pewnym trójkącie cosinus najmniejszego kąta jest równy 0,6. Długości boków są liczbami naturalnymi. Jeden z boków jest krótszy od najdłuższego boku o 8, a drugi bok o 1. Oblicz obwód tego trójkąta.

Odpowiedź w podręczniku to: 53

Przy oznaczeniu boków: x - najdłuższy bok, x-1, x-8 otrzymuję, że obwód = 3x-9

Wtedy 53 = 3x-9 -> 62 = 3x -> x = 20 23
co nie jest liczbą naturalną.

Czy jest to błąd w zadaniu, czy ja gdzieś popełniam błąd?

Z góry dziękuję!
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6589
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re: Twierdzenie kosinusów

Post autor: anka »

Najkrótszy bok to \(x-8\)
\((x>8)\)
\((x-8)^2=x^2+(x-1)^2-2\cdot x \cdot(x-1)\cdot 0,6\)
Z tego wyjdzie, że \(x\) jest liczbą niewymierną.
Coś z treścią zadania jest nie tak jak trzeba.
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1640
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Twierdzenie kosinusów

Post autor: janusz55 »

Jeśli przyjmiemy długość najkrótszego boku trójkąta, \( x\in \nn.\)

Z twierdzenia kosinusów

\( x^2 = (x+1)(x+8) - 2(x+1)(x+8)\cdot 0,6.\)
..........................
\( 6x^2+9x +8=0 \)

\( \Delta= 81 -192 = -111 <0 \)

\( x_{min} =-\frac{9}{12} = - \frac{3}{4} <0 \)

Proszę poprawić treść zadania.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Twierdzenie kosinusów

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 22 kwie 2024, 09:32 Z twierdzenia kosinusów
\( x^2 = (x+1)(x+8) - 2(x+1)(x+8)\cdot 0,6.\)
:shock:

Miłego dnia
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Twierdzenie kosinusów

Post autor: Jerry »

waxon pisze: 22 kwie 2024, 01:57 W pewnym trójkącie cosinus najmniejszego kąta jest równy 0,6....
Gdyby było sinus albo 0,8, to liczyłoby się (jak u anki) dobrze i obwód byłby równy 54.

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1640
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 426 razy

Re: Twierdzenie kosinusów

Post autor: janusz55 »

Ale nie jest. W tego typu zadaniach lepiej przyjmować najmniejszą wielkość, w tym przypadku najmniejszą długość boku. Łatwiej zakładać, dodawać niż odejmować.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Twierdzenie kosinusów

Post autor: Jerry »

Ja myślę pozytywnie. Np. o rozwiązywanym problemie czy trzeźwości myślenia userów.

Miłego dnia
ODPOWIEDZ