Równoległobok

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 46 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Równoległobok

Post autor: Maciek32 »

Krótsza przekątna równoległoboku o długości 3. Kąt ostry tego równoległoboku to \(\alpha\), natomiast \(\beta\) to kąt nachylenia dłuższej przekątnej do podstawy. Wiadomo, że \(\sin\alpha=\cfrac{3}{5} , \tan\beta=\cfrac{3}{8}\). Oblicz długości boków tego równoległoboku.
Załączniki
Zrzut ekranu 2024-04-21 222117.png
Awatar użytkownika
anka
Expert
Expert
Posty: 6591
Rejestracja: 29 sty 2009, 23:25
Podziękowania: 30 razy
Otrzymane podziękowania: 1119 razy
Płeć:

Re: Równoległobok

Post autor: anka »

Nie brakuje czasem: "Krótsza przekątna równoległoboku o długości 3 jest prostopadła do podstawy."?
Znasz odpowiedź do zadania, to ją podaj. Łatwiej będzie sprawdzić czy w rozwiązaniu zadania nie ma błędu.
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 46 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Równoległobok

Post autor: Maciek32 »

anka pisze: 22 kwie 2024, 04:07 Nie brakuje czasem: "Krótsza przekątna równoległoboku o długości 3 jest prostopadła do podstawy."?
Właśnie o to chodzi żeby tego nie było!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3657
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 1989 razy

Re: Równoległobok

Post autor: Jerry »

Przyjmijmy oznaczenia jak na rysunku, z szybkimi wnioskami z trygonometrii:
001 (4).jpg
Wtedy:
  1. \(|BM|=4x\)
  2. \(|AB|=4x\)
  3. \(\cos\alpha=0,8\)
  4. z \(\Delta ABD\) i tw. Carnota:
    \(3^2=(4x)^2+(5x)^2-2\cdot4x\cdot5x\cdot0,8\iff x=1\)
    skąd odpowiedź
Pozdrawiam
Maciek32
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 101
Rejestracja: 14 mar 2023, 17:08
Podziękowania: 46 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Re: Równoległobok

Post autor: Maciek32 »

Czyli i tak przyjąłeś że przekątna jest nachylona pod kątem prostym do podstawy.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3657
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 52 razy
Otrzymane podziękowania: 1989 razy

Re: Równoległobok

Post autor: Jerry »

Nie, nigdzie tego nie napisałem, a kąt prosty jest zaznaczony tylko w wierzchołku \(M\) - liczyłem z wzoru cosinusów!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ