rozkład normalny

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
igor234
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 sty 2024, 11:51
Płeć:

rozkład normalny

Post autor: igor234 »

Zmienna losowa 𝑋 ~ 𝑁 (0,1).
a) Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej 𝑌: = 𝑋^2
b) Wyznaczyć rozkład zmiennej losowej 𝑌: = 𝑒^𝑋

Jak to rozpisać? Bo ogólnie znam wzory i ten rozkład ale nie wiem o co chodzi w tym zapisie
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: rozkład normalny

Post autor: janusz55 »

a)
\( X \sim \mathcal{N}(0,1) \)

\( Y \sim X^2?\)

Z dystrybuanty rozkładu i jej własności

\( F_{Y}(y) = P(\{X^2<y\}) = P( -\sqrt{y} < X < \sqrt{y}) = F_{X}(\sqrt{y}) - F_{X}(-\sqrt{y}).\)

Gęstość rozkładu

\( f_{Y}(y) = [F_{X}(\sqrt{y}) - F_{X}(-\sqrt{y})]' = \frac{1}{2\sqrt{y}} f_{X}(\sqrt{y}) + \frac{1}{2\sqrt{y}} f_{X}(-\sqrt{y})= \frac{1}{2\sqrt{y}} [f_{X}(\sqrt{y}) + f_{X})(-\sqrt{y})] \)

W szczególności, gdy zmienna losowa \( X \) ma rozkład \( \mathcal{N}(0,1) \) zmienna losowa \( Y = X^2\) ma rozkład \(\chi^2\) o gęstości

\( f_{Y}(y) =\frac{1}{\sqrt{2\pi\cdot y}} e^{-\frac{y}{2}} I_{(0,\infty)}(y) \) z jednym stopniem swobody.

b)
\( Y \sim e^{X}?\)

\( F_{Y}(y)= P(\{Y <y\}) = P(\{e^{X}<y\}) = P(\{X< \ln(y)\}).\)

\( f_{Y}(y) = [F_{X}(\ln(y))]' = \frac{1}{y}f_{X}(\ln(y)) = \frac{1}{y\sqrt{2\pi}} e^{-\frac{\ln^2(y)}{2}} I_{(0,\infty)(y)}. \)

Zmienna losowa \( Y = e^{X} \) ma rozkład logarytmiczno-normalny.
igor234
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 sty 2024, 11:51
Płeć:

Re: rozkład normalny

Post autor: igor234 »

ok rozumiem. A czy taki zapis jest ostateczny czy trzeba cos dodac / rozwinac?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1634
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: rozkład normalny

Post autor: janusz55 »

Jest to zapis ostateczny.
igor234
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 51
Rejestracja: 09 sty 2024, 11:51
Płeć:

Re: rozkład normalny

Post autor: igor234 »

dziekuje bardzo za rozjasnienie
ODPOWIEDZ