Przekrój-pomocy!

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rahel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 kwie 2024, 15:19
Podziękowania: 5 razy

Przekrój-pomocy!

Post autor: Rahel »

Przekrój sześciokątny IJKLMN przechodzi przez środki krawędzi sześcianu ABCDEFGH, (patrz rysunek).
Oblicz stosunek pola powierzchni tego przekroju do pola powierzchni sześcianu oraz tangens kąta nachylenia płaszczyzny przekroju do płaszczyzny podstawy sześcianu.
Obrazek
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3543
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1948 razy

Re: Przekrój-pomocy!

Post autor: Jerry »

Niech krawędź sześcianu ma długość \(a>0\), \(M'\) będzie rzutem prostokątnym punku \(M\) na podstawę \(ABCD\) sześcianu, \(\alpha\) - interesującym kątem dwuściennym. Wtedy
  1. bok sześciokąta ma długość \({\sqrt2\over2}a\)
  2. \(\dfrac{P_P}{P_{sz}}=\dfrac{6\cdot\frac{\left({\sqrt2\over2}a\right)^2\sqrt3}{4}}{6a^2}=\ldots\)
  3. \(\begin{cases}|MM'|=a\\ |M'I|={\sqrt2\over2}a\\\alpha=|\angle MIM'|\end{cases}\So\tg\alpha=\dfrac{a}{{\sqrt2\over2}a}=\ldots\)
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ