Dany jest graniastoslup prawidlowy sześciokątny o sumie wszystkich krawędzi równej 72.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Rahel
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 21
Rejestracja: 14 kwie 2024, 15:19
Podziękowania: 5 razy

Dany jest graniastoslup prawidlowy sześciokątny o sumie wszystkich krawędzi równej 72.

Post autor: Rahel »

Dany jest graniastoslup prawidlowy sześciokątny o sumie wszystkich krawędzi
równej 72. Oblicz wymiary tego graniastoslupa tak, aby jego objętość byla najwieksza.
Ile wynosi ta największa objetość?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Dany jest graniastoslup prawidlowy sześciokątny o sumie wszystkich krawędzi równej 72.

Post autor: Jerry »

Jeżeli \(x\in(0;6)\) jest krawędzią podstawy, to wysokość \(h=12-2x\) i
\[v(x)=6\cdot\frac{x^2\sqrt3}{4}\cdot(12-2x)=3\sqrt3(-x^3+6x^2)\wedge D_v=(0;6)\]
Pozostaje wskazać i uzasadnić istnienie ekstremum w \(x=4\)

Pozdrawiam

[edited] poprawka po poniższym
trollini
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 05 kwie 2024, 00:17
Otrzymane podziękowania: 8 razy

Re: Dany jest graniastoslup prawidlowy sześciokątny o sumie wszystkich krawędzi równej 72.

Post autor: trollini »

A nie powinno być, że dziedzina to (0;6)? Bo jest 12 krawędzi długości x i 6 krawędzi długości h. Co daje równanie 12x + 6h = 72.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Dany jest graniastoslup prawidlowy sześciokątny o sumie wszystkich krawędzi równej 72.

Post autor: Jerry »

Masz rację, dziękuję za uwagę, poprawiłem.

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ