Układy symboliczne

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matma02
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 12
Rejestracja: 03 lis 2023, 14:18
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Układy symboliczne

Post autor: matma02 »

Dzień dobry, proszę o pomoc z zadaniem
Dla pełnych shiftów nad zadanymi alfabetami ustalić ( dla każdego \(k \ge 1\)) liczbę bloków spełniających zadany warunek:
Alfabet: \(A\)={0,1}
warunek: w bloku nie występują dwie sąsiadujące jedynki.
Z góry dziękuje za odpowiedz
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1645
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 427 razy

Re: Układy symboliczne

Post autor: janusz55 »

\(\mathcal{A} = \{ 0, 1\}, \)

\( S = \{ S_{0}, S_{1}\}.\)

\( S_{0} = \left[\begin{matrix} 0 & 1 \\ 1 & 0 \end{matrix}\right] , \ \ S_{1} = \left[ \begin{matrix} 1 & 0 \\ 0 & 1 \end{matrix} \right].\)
ODPOWIEDZ