Rozłóż wielomian na czynniki.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
msiuda9
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 30 lis 2019, 17:01
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Rozłóż wielomian na czynniki.

Post autor: msiuda9 »

Witam,

Proszę o pomoc w zadaniu. Rozłóż wielomian na czynniki:
\(w(x)=2x^4+x^3+4x^2+x+2\)
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 234
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Rozłóż wielomian na czynniki.

Post autor: Tulio »

\(w \left( x\right) = \left( 2x^4 + 2x^2\right) + \left( x^3 + 2x^2 + x + 2\right)\)
W pierwszym nawiasie wyłączamy \(2x^2\), a w drugim zauważamy, że \(-2\) jest pierwiastkiem:
\(w \left( x\right) = 2x^2 \left( x^2 + 1\right) + \left( x+2 \right) \left( x^2 + 1\right) \)
Wyłączasz wspólny czynnik (nawias) przed nawias i masz.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3545
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Rozłóż wielomian na czynniki.

Post autor: Jerry »

Albo:
\(w(x)=2x^4+x^3+4x^2+x+2=(2x^4+x^3+2x^2)+(2x^2+x+2)=\\\quad=x^2\cdot(2x^2+x+2)+1\cdot(2x^2+x+2)=\ldots\)

Pozdrawiam
msiuda9
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 30 lis 2019, 17:01
Podziękowania: 3 razy
Płeć:

Re: Rozłóż wielomian na czynniki.

Post autor: msiuda9 »

Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Rozłóż wielomian na czynniki.

Post autor: Icanseepeace »

Można też skorzystać z tego, że jest to wielomian zwrotny, więc mamy schemat rozkładu na czynniki.
ODPOWIEDZ