Rozłóż na czynniki

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Rozłóż na czynniki

Post autor: Filip25 »

Rozłóż na czynniki
\(x^5-4x^3-8x+32\)
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Rozłóż na czynniki

Post autor: Tulio »

Chyba się nie da:wolfram. Na pewno dobrze przepisałeś?
Filip25
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 178
Rejestracja: 14 lis 2022, 11:18
Podziękowania: 94 razy
Otrzymane podziękowania: 2 razy

Re: Rozłóż na czynniki

Post autor: Filip25 »

Tak

Albo takie:
\(x^5-9x^3-27x+243\)

To mieliśmy na sprawdzianie
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Rozłóż na czynniki

Post autor: Tulio »

To jak licealne, to na pewno błąd. Gdyby w obu przypadkach było \(x^2\) zamiast \(x\), to by poszło grupowaniem.
Tulio
Często tu bywam
Często tu bywam
Posty: 235
Rejestracja: 29 paź 2010, 12:44
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 61 razy
Płeć:

Re: Rozłóż na czynniki

Post autor: Tulio »

\(x^5-4x^3-8x+32= \left( x^3+ax^2+bx+c\right) \left( x^2+dx+e\right)\)
(przy założeniu współczynników równych \(1\) przy najwyższych potęgach).
\(x^5-4x^3-8x+32=x^5+(a+d) x^4+(ad+b+e) x^3+(ea+bd+c) x^2+(eb+cd)x+ec\)
Rozwiązujemy układ równań:
\(\begin{cases}a+d=0\\ad+b+e=-4\\ea+bd+c=0\\eb+cd=-8\\ec=32\end{cases}\)
i jest nieciekawie o tak nieciekawie
ODPOWIEDZ