Szeregi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Hermi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 22 lis 2023, 19:05
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Szeregi

Post autor: Hermi »

Wykorzystując twierdzenie o rózniczkowaniu lub całkowaniu szeregów potęgowych pokazać, że dla każdego x należącego do (-1,1) prawdziwa jest równość \(\sum_{n=1}^{ \infty} n(n+1)x^n= \frac{2x}{(1-x)^3}\), jak cos takiego liczyć?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 440
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Szeregi

Post autor: Icanseepeace »

\( \sum\limits_{n=1}^{\infty} n(n+1)x^n = x \cdot \sum\limits_{n=1}^{\infty} n(n+1)x^{n-1} = x \cdot \sum\limits_{n=1}^{\infty} (x^{n+1})'' = x \cdot (\sum\limits_{n=1}^{\infty} x^{n+1})'' = \frac{-2x}{(1-x)^3} \)
Hermi
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 36
Rejestracja: 22 lis 2023, 19:05
Podziękowania: 23 razy
Płeć:

Re: Szeregi

Post autor: Hermi »

Więc prościej wykorzystać kryterium różniczkowe, ale jest jakaś zasada do której pochodnej mam to liczyć na wyczucie?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 440
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Szeregi

Post autor: Icanseepeace »

Hermi pisze: 17 mar 2024, 20:00 Więc prościej wykorzystać kryterium różniczkowe, ale jest jakaś zasada do której pochodnej mam to liczyć na wyczucie?
Różniczkujesz gdy n jest w liczniku.
Całkujesz gdy n jest w mianowniku.
ODPOWIEDZ