wykaż

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
anilewe_MM
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 141
Rejestracja: 12 paź 2021, 17:26
Podziękowania: 594 razy
Otrzymane podziękowania: 1 raz
Płeć:

wykaż

Post autor: anilewe_MM »

Wykaż, że suma sześcianów trzech kolejnych liczb nieparzystych dzieli się przez 9.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: wykaż

Post autor: Jerry »

Formalnie:
\[(2n-1)^3+(2n+1)^3+(2n+3)^3=\\\ldots\\=24n^3+36n^2+30n+27=\\=9\left(2n^3+4n^2+3n+3+{2n^3+10n\over3}\right)\]
Pozostaje, lematycznie, przez przypadki: \(n=3k,\ n=3k+1,\ n=3k-1\) wykazać, że
\[3\mid 2n(n^2+5)\]
co nie jest skomplikowane...

Na gadanego (z pogranicza kongruencji):
Wśród trzech kolejnych liczb nieparzystych jest jedna podzielna przez \(3\), druga podzielna przez \(3\) z resztą \(2\) i trzecia podzielna przez \(3\) z resztą \(1\) (niekoniecznie w tej kolejności). Ich trzecie potęgi dzielą się przez \(9\) z resztami \(0,\ 8\) i \(1\). Suma reszt jest równa \(9\), zatem...

Pozdrawiam
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: wykaż

Post autor: Icanseepeace »

Jerry pisze: 09 mar 2024, 21:24 Formalnie:
\[(2n-1)^3+(2n+1)^3+(2n+3)^3=\\\ldots\\=24n^3+36n^2+30n+27=\\=9\left(2n^3+4n^2+3n+3+{2n^3+10n\over3}\right)\]
Pozostaje, lematycznie, przez przypadki: \(n=3k,\ n=3k+1,\ n=3k-1\) wykazać, że
\[3\mid 2n(n^2+5)\]
co nie jest skomplikowane...
Pozdrawiam
albo nie bawić się w przypadki i od razu napisać:
\( 24n^3+36n^2+30n+27 = 24(n^3 - n) + 36n^2 + 54n + 27\)
Wiemy co chcemy osiągnąć -> wystarczy tylko zmniejszyć potęgę.
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1635
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: wykaż

Post autor: janusz55 »

ODPOWIEDZ