oblicz

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
irena-zajac
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 15 paź 2013, 22:09
Płeć:

oblicz

Post autor: irena-zajac »

oblicz: \(\sqrt{20+\sqrt{20}}\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3542
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1947 razy

Re: oblicz

Post autor: Jerry »

irena-zajac pisze: 06 mar 2024, 16:04 oblicz: \(\sqrt{20+\sqrt{20}}\)
\[\sqrt{20+\sqrt{20}}\approx4,947\]
Gdybyś zapytała:
\[\sqrt{20+\sqrt{20+\sqrt{20+\ldots}}}=x>0\]
to
\[20+\sqrt{20+\sqrt{20+\sqrt{20+\ldots}}}=x^2\\
20+x=x^2\\
(x=-4\vee x=5)\wedge x>0\So x=5\]
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ