Sześć chusteczek wkładamy do trzech ponumerowanych szuflad
a) na ile sposobów możemy to zrobić?
b) na ile sposobów możemy to zrobić, aby w pierwszej szufladzie były trzy chusteczki, w drugiej dwie a w trzecie jedna chusteczka?
c) na ile sposobów możemy to zrobić, żeby wszystkie chusteczki były w pierwszej lub drugiej szufladzie i żadna z nich nie była pusta?
Kombinatoryka - sześć chusteczek
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3544
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Kombinatoryka - sześć chusteczek
Zakładam, że chusteczki są rozróżnialne:
a) \(3^6\)
b) \({6\choose3}\cdot{3\choose2}\cdot{1\choose1}\)
c) \(2^6-2\)
Gdyby były nierozróżnialne, to
a) \({9\choose2}\)
b) \(1\)
c) \(5\)
Pozdrawiam
a) \(3^6\)
b) \({6\choose3}\cdot{3\choose2}\cdot{1\choose1}\)
c) \(2^6-2\)
Gdyby były nierozróżnialne, to
a) \({9\choose2}\)
b) \(1\)
c) \(5\)
Pozdrawiam