Korzystając z kryterium porównawczego zbadać zbieżność całek niewłaściwych pierwszego rodzaju

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Karolinka1231231
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 13
Rejestracja: 11 sty 2024, 22:12
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Korzystając z kryterium porównawczego zbadać zbieżność całek niewłaściwych pierwszego rodzaju

Post autor: Karolinka1231231 »

\[\int\limits_{4}^{+\infty} \frac{3+\cos x}{ \sqrt{x}+2 } dx \]
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1640
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 425 razy

Re: Korzystając z kryterium porównawczego zbadać zbieżność całek niewłaściwych pierwszego rodzaju

Post autor: janusz55 »

\( \int_{4}^{\infty} \frac{2}{\sqrt{x} +2}dx \leq \int_{4}^{\infty} \frac{3 +\cos(x)}{\sqrt{x} + 2}dx . \)

Proszę wykazać, że całka \( \int_{4}^{\infty} \frac{2}{\sqrt{x} +2} dx\) jest rozbieżna.

Na podstawie kryterium porównawczego rozbieżności, badana całka też jest rozbieżna.
ODPOWIEDZ