We wnętrzu wydrążonej dużej półkuli może się toczyć bez poślizgu mała kulka. Zaczyna się ona staczać z brzegu półkuli z prędkością początkowa równą zero. (a) Jaką energię kinetyczną będzie miała kulka w najniższym położeniu? (b) Jaką część tej energii stanowi energia ruchu obrotowego? (c)Jaką siłą w kierunku normalnej oddziaływać będzie kulka w najniższym położeniu? Przyjąć, że promień małej kulki jest r, jej masa m, a promień półkuli wynosi R.
Odp. a) mg(R-r); b) 2/7 na ruch obrotowy; c)17/7mg
Zasada zachowania energii
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 376
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Re: Zasada zachowania energii
Welcome back po 8 latach!
ZZEnergii:
a i b)
\(mgh= \frac{mv^2}{2}+ \frac{I\omega^2}{2}\)
gdzie h=R-r
moment bezwładności kulki znajdziesz w podreczniku.
c)siła nacisku jest sumą wartości ciężaru i siły odśrodkowej
ZZEnergii:
a i b)
\(mgh= \frac{mv^2}{2}+ \frac{I\omega^2}{2}\)
gdzie h=R-r
moment bezwładności kulki znajdziesz w podreczniku.
c)siła nacisku jest sumą wartości ciężaru i siły odśrodkowej