Pomoc ze wzorem

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Marcel4444
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 22 lut 2024, 10:20
Płeć:

Pomoc ze wzorem

Post autor: Marcel4444 »

Jaki jest wzor na predkosc?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Pomoc ze wzorem

Post autor: Jerry »

\[V=\frac{\Delta\ S}{\Delta\ t}\]

Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1633
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 424 razy

Re: Pomoc ze wzorem

Post autor: janusz55 »

To zależy jaką prędkość

- średnia liniową - jak wyżej Jerry

-chwilową - liniową \( v(t) = \frac{ds}{dt} \)

-kątową - średnią \( \omega_{sr}(t) = \frac{\Delta \alpha}{\Delta t}\)

-kątową - chwilową \( \omega(t) = \frac{d\alpha}{dt}. \)

- graniczną \( v_{gr}= \frac{g}{2\gamma}(e^{-2\gamma t}-1).\)

- polową \( \sigma = \frac{d A}{dt} = \frac{1}{2}r^2 \cdot \theta'.\)
Ostatnio zmieniony 22 lut 2024, 12:09 przez janusz55, łącznie zmieniany 2 razy.
maria19
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 375
Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
Podziękowania: 346 razy
Otrzymane podziękowania: 95 razy

Re: Pomoc ze wzorem

Post autor: maria19 »

Marcel4444 pisze: 22 lut 2024, 10:27 Jaki jest wzor na predkosc?
Zależy w jakim ruchu. Poza tym prędkość to wektor więc \(\vec{v}=\frac{\Delta\vec{r}}{\Delta t}\)
ODPOWIEDZ